06 30 536 8558 info@csaladiakademia.hu

határok és szabályok kicsiknek és nagyoknak

„Szabadon, önállóan és következetesen mégis szabályok és keretek között”

szeszélyes főnökkel egy fedél alatt 

Képzeljük csak el, milyen lenne egy napunk a munkahelyen, ha nem ismernénk a munkahelyi szabályokat, kereteket és határokat. Minden órában a főnökünk kedvének és szeszélyének lennénk kitéve, s a szabályokat naponta kérdéseink vagy inkább tetteinkre kapott válaszként próbálnánk meg összerakosgatni magunkban. Hogy éreznénk magunkat egy-egy nap végén? Gyermekeink ugyan ebben a cipőben járnak ha nem tesszük a határokat tisztává számukra és tartjuk be nap, mint nap következetesen a szabályokat. 

határokat legkésőbb a járás kezdetétől érdemes állítani  

Egy bölcs buddhista mondás szerint: „Egyéves koráig herceg(nő)ként kezeld gyermeked, tizenkét éves koráig rabszolgaként bánj vele és tizenkét év felett legyen a barátod.“

dühroham és hiszti

Mi történik ha “elfelejted” kijelölni a határokat és nem állítasz fel egyértelmű szabályokat? Vagy hol így, hol úgy lehet a családban értelmezni őket? Előfordulhat hogy hirtelen elkényesztetett hercegekkel és hercegnőkkel találod szembe magad, akik bármi áron saját akaratukat követelik válogatás nélküli eszközökkel (értsd hiszti az utcán vagy ahol a szitu adja). Minden gyereknek szüksége van a kijelölt határokra, csak így érzi magát biztonságban és lehet a testi-lelki fejlődése egészséges és kiegyensúlyozott.  

 

düh és hiszti helyett harmónia

Vegyük csak sorra, mi is történik egy-egy dühkitörés alkalmával? Nem az amit a kisgyerek szeretne! Ilyenkor dühkitöréssel, hangos zokogással, rosszabb esetben látványos jelenettel -ez igazából vérmérséklet kérdése- adja tudtunkra, azt amit még szavakkal nem képes kifejezni. “Én máshogy szeretném, anya.” “De én kíváncsi vagyok milyen íze van ennek a kavicsnak, anya”. Sorolhatnánk de ekkor, szakértőink szerint a legjobb amit tehetünk ha az alábbiak szerint cselekszünk:

1. Higgadtak maradunk (igen, a legnagyobb bolti jelenet kapcsán is így teszünk)

2. Fizikai kontaktust keresünk gyermekünkkel (nem vesszük ölbe és vigasztaljuk, hanem a vállánál megérintjük)

3. Megértjük.

4. Együtt érzünk vele.

5. Elfogadjuk.

Mindezt úgy tesszük, hogy közben…

 

RÁ HANGOLVA

Amennyiben a dühkitörések tartóssá válnak, vagy esetleg még rosszabbodnak is, vagy úgy érezzük hogy folyamatosan ebben él a gyermek, érdemes megvizsgálni, hogy megfelelően állítottuk-e fel a határokat. Következetesen be tudjuk-e tartani a megállapodásunkat? Tudtára hoztuk-e időben a kereteket? A határokat általánosságban érdemes szabni (ekkor nem érződik se büntetésnek, se megvonásnak,  sem pedig a hatalom gyakorlásának). Következetesen addig kell “gyakorolni” és ismételni amíg szokássá nem válik. Egy 1-2 éves kisgyereknek a most elmondott szabályok és keretek 4.5 percig tartanak. Érdemes figyelembe venni ezért az életkorra vonatkozó időérzéket is.

Erről, tippekről, gyakorlati módszerekről, a megfelelő határok és szabályok felállításáról, a hiszti kezelésének eszközeiről és gyakorlati alkalmazásáról szólnak témába illő workshop-jaink. Esetleg ha specifikus kérdésed vagy kérdéseid lennének akkor keress meg bátran, egyéni konzultációra is van lehetőség.

Ξ   Minden, amit a (DAC)TANKORSZAK-ról tudni kell.  És még annál is többet. 

Ξ   Dühkitörések okai és lehetséges megelőzési stratégiája

  Ξ   Hogyan kezeljük a düh kitöréseket, érzelmi viharokat?

Ξ Túlélési tutti tippek a dackorszakra.

Ξ   Gyakorlati eszközök és ezek elsajátítása a mindennapokra.

Ξ   Kezeld a gyermeked partnerként, tudva hogy mik az életkori kompetenciái, azaz mi az amire már bőven képes és mi az amit még nem várhatsz el tőle.

Ξ   AZONNALI SEGÍTSÉG: 3 hónapos “előfizetés”, mely lehetőséget biztosít tanácsot kérni Messenger-en keresztül -akkor és ott ahol neked éppen szükséged van rá.

WORKSHOP vagy konzultáció 

 

 

 

 

KONZULTÁCIÓ

Lehet egyéni, vagy családos is. Elhozhatod a párodat, vagy akár az édesanyádat így tudtok jobban összehangolódni.

Élőben vagy online tudunk találkozni, megbeszéléseinket mindig egy előzetes felméréssel kezdjük (email váltás, helyzet felmérés) azért, hogy a konkrét konzultáción már rád szabott, gyakorlati eszközöket adjunk a kezedbe.

Időpont egyeztetés telefonon, messengeren vagy email-ben.

Ár: 7.000Ft / 1 óra (online), 15.000 Ft / 1.5 óra (élőben)

WORKSHOP

A workshopok maximális létszáma: 8 fő.

Időpont: 2022 szeptember-október (folyamatos)

Helyszín:  online (zoom, linket a vásárlást követően küldünk)

Ár:  5.900Ft / 1x workshop (1x 1.5ó)

15.000 Ft / 3x workshop (3 alkalommal 1.5ó)

családi akadémia - apró segítség a nagy

anya-világban. együtt sokkal könnyebb.

Következő előadás és workshop:

Előadás:

2022. szeptember 30. 10.00-13.30 (online)

Workshopok

2022. szeptember - október (folyamatos)

KAPCSOLAT

Telefon:

+(36) 30 536 8558

Mail

info@csaladiakademia.hu