06 30 536 8558 info@csaladiakademia.hu

DACKORSZAK HISZTIvel?

„Dackorszak helyett Tankorszak.”

A tanulás legfőbb időszaka

Szülői szempontból talán nevezhetjük Dackorszaknak, de gyermek szempontból ez az életük egyik legfontosabb tanulási időszaka. Ekkor indul be a járást követően a határok bővítése. A világban való eligazodás alapjait próbálják lerakni gyermekeink. Mindent kipróbálnak, utánoznak bennünket felnőtteket, a maguk módján próbálgatnak, tanulnak több – kevesebb sikerrel.

A kompetenciák alapozása

Amit helyettük csinálunk meg, attól a kompetenciától megfosztjuk őket. Járni sem tudtunk helyettük megtanulni. Hát hagyjuk, hogy a kognitív kompetenciák alapjait is lerakhassák. Ez számukra a mindennapok próbálkozásaival és az én akarom csinálni-val egyenlő. Elindulnak felfedezni. Az ő nagy világukat.

Ez folyamat, a mindennapok egy ilyen korú kisgyerekkel számunkra felnőtteknek lassú, macerás és sokszor idegtépő lehet. Nem ellenünk, magukért “dolgoznak” ilyen keményen. Ha ezt szem előtt tartjuk, már egy apró lépéssel közelebb kerültünk hozzájuk és a mindennapjaikhoz.

dühroham és hiszti

Ha valami nem sikerül elsőre, vagy esetleg úgy érzik, mi vesszük el tőlük a tanulás lehetőségét, mert most éppen “nincs idő ilyenekre”, “már rég ott kellene lennünk”, stb. amiről persze gyermekünk mit sem tud. Így gyakran előfordulhat, hogy hiszti vagy düh formában fejezik majd ki csalódottságukat felénk gyermekeink.

Vannak persze trükkök, hogy kerüljük el az elkerülhetetlent. Kipróbálhatod például, hogy elbúcsúztok egy-egy dologtól mielőtt elindulnátok. Lehet, hogy csak gyermeked nem szerreti a spontán rázúdított dolgokat? Akkor szólj neki időben, hogy nemsokára indultok. Amikor a kutyus átfutott a téren, vagy a kismadár elszállt a fáról. Válassz olyan példát ami nem a percekhet kötött, azt majd később nagyobb korában tudod használni. Az is lehet, hogy pont olyan korban van, amikor még nem érti a “nem”-et. Ne vedd a szádba, neki úgy fordítódik,: “vedd a szádba”. Megpróbálhatnál pozitív kéréseket megfogalmazni. “Add ide kérlek anyának.” Ha kíváncsi vagy több ilyen tippre és be is gyakorolnád, jelentkezz aktuális workshopunkra, ahol élő példákkal és sok sok gyakorlással, anyagokkal még emlékezetesebbé tesszük ezeket a módszereket.  

 

düh és hiszti kezelése

Vegyük csak sorra, mi is történik egy-egy dühkitörés alkalmával? Nem az amit a kisgyerek szeretne! Ilyenkor dühkitöréssel, hangos zokogással, rosszabb esetben látványos jelenettel -ez igazából vérmérséklet kérdése- adja tudtunkra, azt amit még szavakkal nem képes kifejezni. “Én máshogy szeretném, anya.” “De én kíváncsi vagyok milyen íze van ennek a kavicsnak, anya”. Sorolhatnánk de ekkor, szakértőink szerint a legjobb amit tehetünk ha az alábbiak szerint cselekszünk:

1. Higgadtak maradunk (igen, a legnagyobb bolti jelenet kapcsán is így teszünk)

2. Fizikai kontaktust keresünk gyermekünkkel (nem vesszük ölbe és vigasztaljuk, hanem a vállánál megérintjük)

3. Megértjük.

4. Együtt érzünk vele.

5. Elfogadjuk.

Mindezt úgy tesszük, hogy közben…

 

RÁ HANGOLVA

Amennyiben a dühkitörések tartóssá válnak, vagy esetleg még rosszabbodnak is, vagy úgy érezzük hogy folyamatosan ebben él a gyermek, érdemes megvizsgálni, hogy megfelelően állítottuk-e fel a határokat. Következetesen be tudjuk-e tartani a megállapodásunkat? Tudtára hoztuk-e időben a kereteket? A határokat általánosságban érdemes szabni (ekkor nem érződik se büntetésnek, se megvonásnak,  sem pedig a hatalom gyakorlásának). Következetesen addig kell “gyakorolni” és ismételni amíg szokássá nem válik. Egy 1-2 éves kisgyereknek a most elmondott szabályok és keretek 4.5 percig tartanak. Érdemes figyelembe venni ezért az életkorra vonatkozó időérzéket is.

Erről, tippekről, gyakorlati módszerekről, a megfelelő határok és szabályok felállításáról, a hiszti kezelésének eszközeiről és gyakorlati alkalmazásáról szólnak témába illő workshop-jaink. Esetleg ha specifikus kérdésed vagy kérdéseid lennének akkor keress meg bátran, egyéni konzultációra is van lehetőség.

Ξ   Minden, amit a (DAC)TANKORSZAK-ról tudni kell.  És még annál is többet. 

Ξ   Dühkitörések okai és lehetséges megelőzési stratégiája

  Ξ   Hogyan kezeljük a düh kitöréseket, érzelmi viharokat?

Ξ Túlélési tutti tippek a dackorszakra.

Ξ   Gyakorlati eszközök és ezek elsajátítása a mindennapokra.

Ξ   Kezeld a gyermeked partnerként, tudva hogy mik az életkori kompetenciái, azaz mi az amire már bőven képes és mi az amit még nem várhatsz el tőle.

Ξ   AZONNALI SEGÍTSÉG: 3 hónapos “előfizetés”, mely lehetőséget biztosít tanácsot kérni Messenger-en keresztül -akkor és ott ahol neked éppen szükséged van rá.

WORKSHOP vagy konzultáció 

 

 

 

 

KONZULTÁCIÓ

Lehet egyéni, vagy családos is. Elhozhatod a párodat, vagy akár az édesanyádat így tudtok jobban összehangolódni.

Élőben vagy online tudunk találkozni, megbeszéléseinket mindig egy előzetes felméréssel kezdjük (email váltás, helyzet felmérés) azért, hogy a konkrét konzultáción már rád szabott, gyakorlati eszközöket adjunk a kezedbe.

Időpont egyeztetés telefonon, messengeren vagy email-ben.

Ár: 7.000Ft / 1 óra (online), 15.000 Ft / 1.5 óra (élőben)

WORKSHOP

A workshopok maximális létszáma: 8 fő.

Időpont: 2022 szeptember-október (folyamatos)

Helyszín:  online (zoom, linket a vásárlást követően küldünk)

Ár:  5.900Ft / 1x workshop (1x 1.5ó)

15.000 Ft / 3x workshop (3 alkalommal 1.5ó)

családi akadémia - apró segítség a nagy

anya-világban. együtt sokkal könnyebb.

Következő előadás és workshop:

Előadás:

2022. szeptember 30. 10.00-13.30 (online)

Workshopok

2022. szeptember - október (folyamatos)

KAPCSOLAT

Telefon:

+(36) 30 536 8558

Mail

info@csaladiakademia.hu