06 30 536 8558 info@csaladiakademia.hu

MI VAGYUNK

a fekete öves szülői segítő és tanácsadói csapat, akik segítségére bármikor számíthatsz.

üdv!

ács-steins valéria vagyok

a Családi Akadémia megalapítója, szülői tanácsadó, life és business coach, a Szülőnek Lenni Alapítvány aktív tagja.

Elmúlt 15 év tapasztalata, a humán, gazdasági és nevelés vonalon végzett tanulmányaim és munkám külföldön mind itthon valamint két nagyon eleven gyermekem hozzásegített ahhoz, aki ma vagyok. Tanácsadó és mentor, aki érzékeny a mások problémaira, széleslátókörű és nyitott, mert az élet már próbára tette túlélési készségeit vad vizein evezve.

Szülői tanácsadással 1.5 éve kezdtem el foglalkozni. Történetem, vele együtt a Családi Akadémia története is személyes indíttatású – működését, azóta is a segítségnyújtás, a közösségi szellem építése és az együttérzés vezérlik. Szerettem volna egy olyan platformot létrehozni ahol szabad, lehet és kell is kérdezni. Az anyaságról. A nőről. A szerepekről. A nehézségekről és a mindennapi megoldhatatlannak látszó kis bosszúságokról. Ahol beszélgetni lehet, tanácsot, megértést és megfelelő eszközöket lehet kapni, ahol segítenek megpróbálni eligazodni ebben az új „Anya-Világban”.

A KEZDETEK

Miért fogtam bele?

Lennie kell, egy olyan helynek, ahová szívesen fordulok. Ahol bizalom és megértés fogad a „ néha fura” kérdéseimmel. Ahol őszinte lehetek. És ahol őszinteséget kapok cserébe. Szerettem volna egy olyan platformot létrehozni ahol szabad, lehet és kell is kérdezni. Az anyaságról. A nőről. A szerepekről. A nehézségekről. A bosszúságokról. A megoldhatatlannak látszóról. Ahol beszélgetni lehet, tanácsot kapni a tanácstalanságomra. Ahol segítenek nekem eligazodni ebben az új ’Anya- Világban’.

Miért?

Mert nekem nagyon jól jött volna, akkor. Ott. Amikor szükségem volt rá.

Hogy egy kicsit könnyebben viseljem azokat a kezdeti napokat, éjszakákat, amikor a google-t pásztázva próbáltam választ kapni arra, hogy miért sír már megint? Mit csinálok rosszul? Miért nem eszik? Vagy eszik eleget? Vajon én maradjak fent megint ma éjjel? Vagy inkább velünk aludjon annak ellenére, hogy nem ajánlják, sőt ellenzik a szakemberek? De ha csak így alszik? Hagyjam akkor inkább sírni? Minden pillanatban egy kérdés és a kétely és megint egy és megint egy. A kérdések csak úgy záporoztak, a válaszok és magabiztosság, csak lassabban. Mikor lesz már a kérdéseknek és az örökös kételyeknek vége?

 

 

Azokon a buktatókon, amiken én és a családom már átmentünk, ne kelljen minden egyes Földön élő anyának végig mennie. Persze, ott vannak a könyvek. Ott van a sok hasznos szakirodalom, temérdek oktató video. De belül, legbelül még mindig ott van a bizonytalanság. Vajon elég jól csinálom-e? Ehhez, nekem, nem csak a google de egy hozzáértő ember kellett volna, akivel beszélhettem, megoszthattam volna a folyton felbukkantó kérdéseimet. Egy olyan közösség, ahol bizalom, baráti, megértő és támogató közegre találok. Az én legbelsőbb kételyeim, családi kérdéseimet szerettem volna feltenni, valakinek, akinek már van tapasztalata, szakértelme és tudása. Érezni, hogy nem vagyok egyedül a dilemmámban és világomban, de másnak is hasonló kérdései merülnek fel. Így született meg a BÖLCS-Ő ötlete, mely idővel CSALÁDI AKADÉMIÁ-VÁ nőtte ki magát. Hiszen egy baba születésével nem csak egy anya, és egy apa de EGY CSALÁD is születik.

A FOLYAMAT

Eddigi anyasági pályafutásom alatt, sokszor éreztem úgy, hogy „eszköztelen” vagyok. Van egy helyzet, és akárhogy próbálom, nem találom belőle a kiutat. Nem tudom, hogy kell kezelni a folyton „nem” választ a lányomtól. Vagy az „én ezt akarom” kezdetű mondatot. Vagy azt, hogy a fiam rám sem hederít, amikor kérdezek tőle valamit, annyira benne van a vonatozásban. Vagy amikor a fiam lefekszik az ajtó elé és mondja, hogy ő márpedig nem megy többet óvodába? Ki ne esne ilyenkor kétségbe? Mit rontottam el? Miért pont az én gyerekem? Miért pont ma reggel történik ez, amikor már így is el vagyunk késve? Na ne is beszéljünk a fektetésekről! Miért kell ennek ilyen nehezen, idegtépően menni minden este? Ismerősek ezek a szituációk?

Egy kezdet azért nehéz mindig, mert tele van újdonságokkal. De sajnos ez egészen sokáig így is marad, hiszen a baba nő. Kis gyermek majd nagy gyermek, tini és végül felnőtt lesz belőle. Ez a folyamat teljesen ismeretlen legtöbbünk számára. Éppen ezért időről időre, a fejlődési szakaszainak megfelelően újabb és újabb helyzetekben találjuk magunkat. Minden egyes nap valami új kihívással kell szembe nézni. Hogyan kell egy fogzó gyerek pelenkáját pontosan „összerakni”, hogy ne barna folttal térjek haza a parkból egy sétáról? Hogy altassam el? Ágyban mindig, ugyanott, és igazítsam hozzá az egész napomat? Vagy őt az én napomhoz? De milyen is az én napom? Olyan gyorsan belecsöppentem, szinte észrevétlenül telik az idő…csak én és ő. Megszületett, a várva várt, ismeretlen ismerős. Annyi kérdés és megannyi kétely… De az is lehet, hogy nincs is abszolút igazság? Honnan tudom, hogy nekem és a családomnak melyik módszer a legjobb?

MOSTANÁBAN

Mostanában úgy szocializáltak, hogy kérdezzek! Igen is legyenek kérdéseim, merjem kimondani, ha valamit nem értek vagy nem tudok és keressem rájuk a választ. Miért írom, hogy mostanában? Mert nem volt ez mindig így. Kiskoromban a szüleim az engedelmességre neveltek (volna). Ha engedelmes gyerek lettem volna. De nem az voltam. Ehelyett a szigorra és abszolút elfogadásra kis csintalanságokkal válaszoltam, aztán jöttek tini koromban a hazugságok. Kisebbek, nagyobbak … nem számított! A cél nálam, biztos, hogy szentesítette az eszközt.

De most már tudom: nincs rossz kérdés, nincs helytelen vélemény sem. Csak rossz hallgatás és szorongás van. Mondhatod azt, hogy „nem tudom”. Lehet „nem tudni”. Hiszen mindegyikőnk a tanulás útját járja. Én még ma is. Lépkedem, néha megbicsaklom. Szétnézek. Kérlek segítséget. Aztán lépkedem tovább. Szerencsére, most már van kitől. Micsoda megkönnyebbülés, amikor meghallom, hogy „ez egy normális helyzet” ami pont velem ma megtörtént. És még van remény. Mindig van remény egy újabb simább reggelre.

.

A SZÜLŐSÉG ÉS GYEREKNEVELÉS EGY CSODÁLATOS, HOSSZÚ ÉS VÁLTOZATOS ÚT.

Az, hogy ki hol tart rajta, egyéni dolog, de az útra lépni soha sincs túl későn. Téged is bátorítunk, tarts velünk, válassz bennünket partnerednek a gyereknevelés útján. Ismerd meg ezeket az egyszerű irányelveket és tedd mindennapi gyakorlatoddá azt ami neked és a te családodnak működik. Jó tanácsok, hatásos eszközök, életből vett példák és helyzetek, melyek napról napra megkönnyítik a gyermekeddel való együttélést és együttműködést.

 

családi akadémia – apró segítség a csodálatos

anya-világban. együtt sokkal könnyebb.

szakembereink

CSEREY MIKLÓS

Több, mint 3 évtizede foglalkoztat, hogy a szülő, a felnőtt milyen módon tudja segíteni a gyerekét a fejlődésben, úgy hogy az a gyereknek a legjobb legyen.

Bruno Bettelheim szavaival hiszem és vallom, hogy lehet őszintén és elkötelezetten “elég jó szülő”-vé válni. Célomnak tekintem, hogy segítségemmel, közreműködésemmel, a lehetőségek megismerésével és megvalósításával minél több szülő és gyerek kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá váljon.

Célom, hogy tudjunk többet a gyerekeink működéséről, s mindarról, amitől boldog gyermekkoruk lesz. Hiszem, hogy minden helyzetben, amikor felnőttként hatással lehetünk a környezetünkben élő gyerekek életére, azt lehet felszabadultan együttműködően és egyenrangúan csinálni.

Cserey Miklós az egyike, aki a workshop-okat vezeti, maga is két gyermekes szülő és hat unoka
nagypapája, aki több mint 10 éve foglalkozik szülőknek szóló tanácsadással. Emellett több
mint 30 éve gyakorlati tréner, vállalati struktúra és kommunikációs szakember. A workshopokat
szórakoztató stílusban vezeti, könnyen emészthető, életből vett példákkal tűzdeli tele, melyekből könnyen ismerhetünk magunkra és az átalakulóban lévő otthonunkban zajló folyamatokra.

A Szülőnek Lenni Program alapítója.

 

kozma nikolett

“Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusként felnőtteknek és gyerekeknek nyújtok egyéni, pár- és családterápiás keretek között terápiás segítséget.”

“Fontosnak tartom, hogy az egyén megismerje és meghatározza “ki is ő”, erősségeivel, gyengeségeivel, vágyaival együtt. Megtanulja szeretni magában, amit tud; megváltoztatni, amit lehet; és elfogadni azt, amin nem tud változtatni.” 

Vezettem kommunikáció- és személyiségfejlesztő önismereti csoportokat, valamint személyes hatékonyság és konfliktuskezelési tréningeket üzleti szférában és közoktatásban egyaránt. Tanítottam a SOTE Egészségtudományi Karán és az ELTE Pszichológia karán. 2005. óta Nevelési Tanácsadóban dolgozok, ahol jelenleg is gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal foglalkozom egyéni konzultációs, ill. csoportos és családi formában.

 

DONÁTH ATTILA

Több mint huszonöt éve végzek tanácsadói, szervezetfejlesztői, tréneri, szupervizori, coach, közösségi szociális munkát. Ez idő során folyamatosan képződtem szakmai, módszertani, valamint önismereti területen, és több vezetői szerepben is kipróbáltam magam.

Tanácsadói, szupervizori, coach munkámat egyaránt az “itt és most”-tal való kreatív munka és a cselekvésorientáltság jellemzi. Hangsúlyt fektetek az egyének, csoportok, szervezetek, közösségek rejtett erőforrásainak az aktivizálására a művészi kifejezési formák által. Jelenleg a Közép-Európai Playback Színházi Iskola vezetője, valamint nemzetközileg akkreditált improvizációs színházi (playback) képző vagyok.

VARGA ELEONÓRA

Mediátor, life coach, mentor

 

Szívügyem az emberi jóllét, a békés együttélés és a tudatosság fejlődésének elősegítése, így a mediátori hivatás is, hiszen a konfliktusok megoldásán túl az is erről szól.
Célom, hogy a közös munkánk során a résztvevők tartósan pozitív változást érjenek el életükben.” 

Hogy extrém módon empatikus vagyok, azt már felnőttként tudatosítottam, amikor éppen egy erről szóló könyvet olvastam. Ez először megdöbbentett, de sok mindent segített megérteni. Például azt is, hogy miért nem jó magunkból kiindulni, amikor másokról van szó. Hiszen mindenki a saját szemüvegén keresztül látja a világot, és van, aki egy kis időre képes felvenni a másik szemüvegét, van, aki viszont nem.

Sok mindent tanultam, ami feltárja a lélek titkait, a kineziológiától kezdve a test-lélek-szellem kapcsolatán keresztül a betegségek lelki okának tanulmányozásáig, mert minden összefüggést szerettem volna megérteni, ettől mégsem éreztem volna magam alkalmassá arra, hogy másoknak is segítsek. Megtapasztaltam viszont sok-sok élethelyzetet, újrakezdést, válást, családalapítást, családon belüli értékrendek ütközését, párkapcsolati válságot, amelyek mozgatórugóinak tudatosítása megerősített abban, hogy jó úton járok, ha a „miért”-ekre keresem a választ, és így már hiteles lehetek segítőként.

Pécsi-Szabó Zsófia

prenatális szaktanácsadó

Tanácsadás, kísérés, lelki támogatás, nőknek, pároknak, a perinatális időszakban.

Fontosnak tartom nem csak a mit és hol (születik meg a baba) de azt is hogy hogyan. És mi előzi ezt meg? A kapcsolatanalízis módszerével egy megbonthatatlan lelki kapcsolat alakul ki az anyuka és a születendő baba között. Ebben a folyamatban tudok én a segítségetekre lenni.  

a dobine olasz papp nóra

Kapcsolatanalitikus, dula, a válaszkész nevelés alapító elnöke, személyközpontú tanácsadó

 

A segítő hivatás iránt érzett vágy gyermekkoromtól kísér, de csak kisfiam születése után vált világossá, hogy babák-szüleik, várandós kismamák segítője szeretnék lenni!” 

 Az ‘elég jó’ anyasághoz vezető út: önismeret, megfelelő információk összegyűjtése, hitelesség, támogatás jelenléte.

Tanulmányaim, tapasztalataim és rengeteg gyakorlati munka mind hozzájárulnak ahhoz a tudáshoz, mellyel szeretnék a ti segítségetekre is lenni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, boldog élete legyen az újdonsült családodnak. 

családi akadémia – apró segítség a nagy

anya-világban. együtt sokkal könnyebb.

Következő előadás és workshop:

Előadás:

2022. szeptember 30. (online)

Workshopok

2022. szeptember – október (folyamatos)

KAPCSOLAT

Telefon:

+(36) 30 536 8558

Mail

info@csaladiakademia.hu